Belgische politie probeert nieuwe drugstests in verkeer uit  Behoren de omslachtige en tijdrovende urinetests straks tot het verleden?België neemt deel aan een Europees proefproject waarbij vanaf eind oktober nieuwe drugstests worden uitgeprobeerd om na te gaan of autobestuurders en motorrijders onder invloed rijden van drugs. In totaal nemen twaalf politieteams in zes verschillende landen deel aan het project, dat twee jaar zal duren. In België zullen twee eenheden van de federale Wegpolitie (één uit Waals-Brabant en één uit Oost-Vlaanderen) en één eenheid van de lokale politie een soort speekseltest uitproberen. De wegcontroles blijven volgens de huidige procedure verlopen, maar aan de gecontroleerde bestuurders zal gevraagd worden of zij vrijwillig ook een speekseltest willen afleggen.

Op iets knabbelen
“Als bestuurders worden gecontroleerd op drugsgebruik, letten de agenten eerst op de uiterlijke symptomen van drugsgebruik, zoals de ogen, de houding of de antwoorden die de bestuurder geeft”, legt Astrid Kaisin, woordvoerster van de federale politie uit. “Daarna volgen er eventueel fysieke testen, zoals over een rechte lijn lopen. Later kunnen nog een urinetest en een bloedafname volgen”, luidt het. De eenheden die de nieuwe speekseltest moeten uitproberen, zullen na de urinetest aan de gecontroleerde bestuurders vragen of zij bereid zijn om de nieuwe speekseltest af te leggen. De bestuurder moet dan op iets te knabbelen. Een kleurverandering geeft aan of de bestuurder al dan niet onder invloed is van drugs.

Tijd winnen
“Die test is echter nog niet geldig”, verduidelijkt Kaisin. “De bedoeling is nu vooral om na te gaan of de test werkt”. Na de proefperiode zal een resultatenrapport opgemaakt worden, waarna wetenschappers zullen onderzoeken of de test correct is. “Met een speekseltest zou de politie heel wat tijd kunnen winnen bij controles, aangezien de omslachtige urinetesten dan overbodig worden”, vertelt Kaisin. De andere landen die deelnemen aan het proefproject zijn Nederland, Spanje, Finland, Ierland en Duitsland. Het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten cošrdineert het project in de verschillende landen, meldt Kaisin.

Drugscreeners
In totaal zullen in de zes deelnemende Europese landen tien verschillende zogeheten “drugscreeners” worden getest. Het testen van de drugscreeners door de politie maakt deel uit van het Europese project DRUID (Driving under the influence of drugs, alcohol, and medicines). Twintig wetenschappelijke instituten uit heel Europa zijn bij het onderzoeksproject betrokken. (belga/hln)